top of page
  • Foto van schrijverAmy Thoonen

MOCO Museum Amsterdam

In de lente ben ik naar het MOCO museum in Amsterdam geweest. Ik wilde dit museum graag bezoeken vanwege Banksy, maar als ik erop terug kijk vond ik het museum dankzij meer kunstenaars een plezier om doorheen te wandelen. Wat mij zo aantrekt in zijn vorm van kunst is dat hij de spot durft te drijven met de regering, politiek, het koninklijk huis, de politie etc.


Ik wil een aantal werken een korte beschrijving geven. Hieronder zien we een meisje met een paraplu. Dit werk is Nola genoemd. Nola verwijst naar de stad New Orleans, die nog steeds aan het bijkomen is van twee zware orkanen in 2005 en 2008.

Banksy laat met het jonge meisje zien dat ze bescherming zoekt met haar paraplu, maar dat het juist de regen is die de roots van haar probleem zijn. De dingen die ons horen te beschermen, kunnen ons ook soms schaden volgens Banksy.


Het meisje met de ballon is een erg bekend werk van Banksy. Het is simpel, maar erg sterk. Ze staat voor hoop, het verleden, verlies en de toekomst.


The Battle of the Beanfield, zoals hieronder afgebeeld staat voor een van de meest controversiële gebeurtenissen in Britse historie. (schilderij met huppelende politieagenten.)

1 juni 1985, stopte de politie op een gewelddadige manier 600 new age travelers die onderweg waren naar het Stonehenge Free festival. Het zou een culturele viering moeten worden maar opeens veranderde het in onnodig bloedvergiet. 8 politieagenten en 16 travelers eindigde in het ziekenhuis. 537 mensen werden gearresteerd. Politie was bang voor de levensstijlen van de hippies en kwam in actie. Banksy haalt met dit werk uit naar de politie.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page